De zonnigste plaatsen van Nederland
Volgens de langjarige temperatuurgemiddelden van het KNMI worden de Nederlandse zomers steeds warmer. Desondanks staat ons land niet bekend als zonovergoten vakantiebestemming. Maar natuurlijk zijn er altijd plekken die eruit springen. Plaatsen aan de kust en in het zuiden van het land strijden elk jaar opnieuw om de meeste zonuren. Maar waar in Nederland staan de zonnigste webcams?
Nederland wordt steeds zonniger
Vaker voorkomende warme zomers kunnen verschillende oorzaken hebben. Een in de zomermaanden langdurig aanhoudende oostenwind is er één van. En het aantal uren dat de zon ongehinderd schijnt is natuurlijk een andere bepalende factor. In Nederland is het gemiddelde aantal jaarlijkse zonuren in de afgelopen drie decennia toegenomen van 1480 tot 1695. In 2018 en 2019 stond de teller zelfs op respectievelijk 2089 en 1964. Om uitgebreid te genieten van de zon hoef je dus geen persoonlijke lening af te sluiten voor een tweede huis aan de Middellandse Zee. Je kunt gewoon in Nederland blijven.
Het zonnige zuiden
Het zuiden van ons land heeft een goede reputatie als het gaat om hoge temperaturen en zonovergoten terrassen. In Zuid-Limburg komen sommige planten in het voorjaar bijvoorbeeld wel een maand eerder tot bloei dan in het noorden van Nederland. De hogere temperaturen hebben vooral te maken met het ontbreken van grote watermassa’s. Daardoor staat Zuid-Limburg meer onder invloed van een continentaal landklimaat. ‘s Zomers is Maastricht in weervoorspellingen qua verwachte temperatuur dan ook vaak ergens bovenaan te vinden. Elders in Nederland bepaalt een zeeklimaat het weer.
Minder warm aan zee
Een zeeklimaat zorgt ervoor dat de zomertemperaturen over het algemeen beperkte waarden bereiken. Het water van de Noordzee wordt namelijk nooit zo warm als de luchttemperatuur van dat moment. Andersom wordt het ook nooit zo koud. In de winter kan de zeewatertemperatuur dalen tot 3 graden Celsius. Dankzij de hittegolf van augustus 2020 lag de temperatuur van het Noordzeewater die maand rond 22 graden Celsius. De altijd lagere zeetemperatuur heeft veel invloed op de temperaturen aan de kust. Maar dat zegt natuurlijk niets over het aantal uren dat de zon er schijnt.
Meeste zonuren aan de kust
Hoewel Maastricht het goed doet, worden aan de Nederlandse kust al jaren de meeste zonuren geregistreerd. Het zijn met name Den Helder en Vlissingen die elk jaar weer om de eer strijden. Daarbij moet worden opgemerkt dat het weerstation van Den Helder op vliegveld De Kooy staat, dat minder pal aan zee ligt dan Den Helder zelf. Desondanks ontving Vlissingen zowel in 2018 als 2019 met 2156 en 2064 uur de meeste zon. En alleen al in juni, juli en augustus 2020 scheen de zon in Vlissingen bijna 750 uur.