Voordelen van tijd doorbrengen in de natuur

Tegenwoordig brengen we met zijn allen zeer veel tijd binnen door, of dit nu op kantoor is of thuis. Trek er daarom eens wat vaker op uit, want de natuur heeft opvallend veel gezondheidsvoordelen. Niet alleen ‘echte’ natuur heeft een stressverlagende werking. Ook met kunstplanten in huis kun je al een ontspannende omgeving creëren. Datzelfde geldt voor kijken naar natuur, via een beeldscherm. Heel rustgevend.

Goed tegen stress

Veel mensen ervaren continu te veel stress. Door tijd door te brengen in de natuur, daalt het cortisolniveau. Cortisol staat ook wel bekend als het stresshormoon. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat je hartslag verlaagt als je tijd doorbrengt in de natuur, vergeleken met tijd die je doorbrengt in de stad. Vooral het bos heeft een helende werking bij stress en een gevoel van overspannenheid. Vind jij het ook zo belangrijk dat de toekomstige generatie nog van de natuur kan genieten? Kies dan voor een duurzame aanbieder van stroom bij het energieprijzen vergelijken. Zo draag jij je steentje bij én profiteer je van een laag energietarief. Is een wandeling door het bos niet haalbaar voor jou? Dan kun je ook gewoon naar de natuur kijken, zoals de weidse Friese Meren. Onderzoek heeft aangetoond dat kantoorwerkers minder stress en meer werktevredenheid ervaren wanneer ze alleen al naar een onderdeel van de natuur kijken.

Goed tegen vermoeidheid

Heb jij weleens het gevoel dat je hersenen stil lijken te staan? Je kunt niet meer goed nadenken en ook vergeet je veel dingen. Dit heet mentale oververmoeidheid en kan door veel redenen ontstaan. Zo zorgt de coronacrisis ervoor dat veel mensen al langere tijd onder stress staan. Ook vervaagt de grens tussen privé en werk door thuiswerken, waardoor de kans groot is dat je meer mentale vermoeidheid ervaart. Het beste dat je kunt doen, is je brein blootstellen aan een herstellende omgeving. Trek de natuur in om je batterij weer even helemaal op te laden. Natuurschoon levert een mentale boost. Zelfs als je alleen naar een natuurlijke omgeving kijkt geniet je van hernieuwde mentale energie.

Goed tegen ontstekingen

Ernstige ontstekingen kunnen samenhangen met verschillende ziektes en stoornissen, van depressie tot auto-immuunziekten en kanker. Het kan helpen om meer tijd door te brengen in de natuur. Dit zorgt namelijk voor een vermindering van de ontstekingen en een lagere bloeddruk. Bij angst en depressie geven wetenschappers aan dat wandelingen door de natuur een nuttige aanvulling vormen op bestaande behandelingen. Het schijnt dat iedere groene omgeving het zelfvertrouwen en de stemming verbetert. Het effect is nog sterker als water een onderdeel vormt van die groene omgeving.

Goed voor de concentratie

De invloed van de natuur op de concentratie en het vermogen om te focussen is zeer groot. Zo is onder andere bewezen dat kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren na een korte wandeling door het park. Hierdoor valt het aan te raden om het groen op te zoeken tijdens de lunchpauze op werk. De creativiteit verbetert namelijk ook.