Wat is het effect van temperatuur op wijn?

In principe kun je altijd wel wijn drinken. Veel mensen in ons land doen dit dan ook. Ze doen dit bijvoorbeeld bij hun diner, wat echt heerlijk kan zijn. Maar wijn is ook fijn als borrel na het werk of gezellig tijdens een uitje of vakantie op een terras. Welke wijn er dan gedronken wordt hangt meestal af van het seizoen. In de winter zal bijvoorbeeld eerder gekozen worden voor een volle rode wijn, terwijl een frisse witte wijn beter is voor in de zomer. Waardoor de wijnen zoveel anders smaken bij diverse temperaturen en of dit überhaupt echt zo is kun je hieronder lezen. 

Elk seizoen een andere soort

Het jaargetijde heeft inderdaad een belangrijke rol als het gaat om het kiezen voor een specifieke wijn. Bij elk seizoen zullen immers andere activiteiten horen. Donker, grijs en winters weer zal zorgen voor verlangen naar warmte. Een stevige maaltijd, maar ook naar een vollere en krachtigere soort wijn. Het najaar zal juist om heel andere smaakbelevingen draaien, net zoals dat je dan ook een andere tas van Burkely zult dragen. Qua rode wijn zullen we tijdens dit seizoen juist neigen naar een wijn waarin we donker fruit, vanille, kaneel en andere specerijen proeven. Het koude seizoen mag dan wel geassocieerd worden met rode wijn, een vollere witte is dan ook een prima keuze. Anders dan in de zomer mag witte wijn dan wel wat steviger van smaak en wat vetter zijn. Dit verschil zie je niet alleen bij wijn, maar ook bij bier.

De perfecte temperatuur

In principe wordt rode wijn altijd geschonken op kamertemperatuur, al is dit niet de kamertemperatuur die normaal gesproken gehanteerd wordt in de Nederlandse woningen. De goede temperatuur ligt tussen de 14 en 16 graden Celsius bij een rode wijn. In koudere maanden kun je ervoor kiezen om de rode wijn een beetje warmer te serveren, 16 tot 18 graden Celsius is dan beter. Door een wijnklimaatkast te kopen zal dit altijd perfect geregeld zijn. In de koudere tijden van het jaar kun je ook genieten van witte wijnen. Is het buiten warm? Je schenkt de witte wijn dan al snel uit je wijn koelkast. Je kunt deze wijn in de herfst en winter moeiteloos warmer serveren, het zal dan zelfs meer smaak afgeven. Alsnog liggen de temperaturen in onze huiskamers tegenwoordig te hoog. Een wijnklimaatkast is dan dus echt een uitkomst, zo kun je alle flessen rode en witte wijnen het gehele jaar door op de perfecte temperatuur serveren. Dit is van belang, aangezien de temperatuur de smaak en het mondgevoel van de wijn zal bepalen. Niet alleen de temperatuur van de wijn beïnvloedt dit, maar ook de omgevingstemperatuur.

Zo kun je zelf de temperatuur beïnvloeden

De smaak van een wijn wordt dus best wel heel erg beïnvloed door de temperatuur. Als je de juiste temperatuur hebt gebruikt dan zal alles in balans zijn. Dit geldt voor de aroma’s en de alcoholpercentage, maar ook voor zowel het zuur als het zoet. Is de wijn juist te warm? Vooral de alcohol zal dan sterk naar boven komen in het drankje, de wijn verliest bovendien aan fruitigheid. Als je de wijn juist te koud serveert dan zal het tegenovergestelde gebeuren. Met andere woorden, de smaak is overheersend zuur en de aroma’s zijn een stuk minder. Je kunt hier gelukkig wel een invloed op hebben. Als je een wijn te zoet vindt dan zou je het een kwartier in een koelemmer met ijs kunnen zetten. De wijn zal dan wat minder zoet overkomen. Dit werkt andersom dus ook. Als je speelt met de temperaturen van de wijn dan kun je dus wel degelijk de smaak van de wijn beïnvloeden.