De natuur in met David Attenborough en Freek Vonk
Het is goed voor lijf en leden: in de natuur zijn. Zelfs via een webcam naar die natuur kijken doet al iets met onze geest. Geen leven zonder natuur dus. Laten we er dan ook goed voor zorgen. Iemand die daar al jaren het voortouw in neemt is documentairemaker David Attenborough.
Hij bracht de natuur de huiskamer in en probeert nog altijd de mens bewust ervan te maken goed voor die natuur en de dieren te zorgen of er soms zelfs gewoon vanaf te blijven. En vooral tijdens een wandeling alle troep en afval in onze Kipling tas te houden.
Bioloog en documentairemaker (sir) David Attenborough startte in 1952 bij de BBC en creëerde in de jaren erna enorm veel documentaires en films over het leven op aarde, met vooral aandacht voor de natuur en de dieren. Hij voorzag de series Wildlife on One, The Blue Planet, Planet Earth en Our Planet van legendarisch commentaar met zijn kenmerkende rustige vertelstem. Attenborough is inmiddels bijna 94 jaar en is nog altijd fanatiek als het gaat om het behoud en het zorgen voor onze planeet.
Als zoon van de rector van de universiteit van Leicester verzamelde hij al op jonge leeftijd fossielen en allerlei andere objecten uit de natuur. Nam het in zijn schoudertas heren mee naar huis en ging het nauwkeurig bestuderen. Het lag voor de hand dat hij ging studeren en koos voor dierkunde en geologie. Na zijn dienstplicht ging hij als redacteur aan de slag bij een uitgeverij en kwam later bij de BBC terecht waar hij sinds 1952 werkt. Hij werd de man van programma’s over de natuur en natuurdocumentaires.
Attenborough ontving verschillende prijzen en eretitels vanwege zijn verdiensten. Zo werd hij in 1974 benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk en hij heeft 29 academische eretitels.
Wat kijken we in Nederland als het gaat om programma’s over de natuur?
In navolging van deze prachtige BBC series keken we in Nederland naar series als Wild op de Veluwe, De Eilanden (met Midas Dekkers), Het Wad, De nieuwe wildernis. Professors op pad (met Pieter van Vollenhoven), de Baardmannetjes (met Hans Dorrestein) en natuurlijk Freek Vonk met Freeks Wilde Wereld.
Freek Vonk is misschien wel, in navoling van Midas Dekkers (maar minder spectaculair) Nederlands meest bekende bioloog en wetenschapper. Na zijn optredens in DWDD krijgt hij in 2012 een eigen televisieprogramma, Freeks Wilde Wereld, uiteindelijk een van de best bekeken kindertelevisieprogramma’s op Zapp/VPRO. Hij zet zich daarnaast in tegen de stroperij met zijn stichting No Wildlife Crime. Met zijn bedrijf Studio Freek creëert hij televisieseries, een eigen tijdschrift, liveshows, boeken en organiseert hij campagnes voor het behoud van bedreigde diersoorten.
Toch kan geen programma tippen aan de bijzondere programma’s van Attenborough. Hij staat aan de basis van alle mogelijke televisieprogramma’s en documentaires over natuur, dier en planeet.